תמצית הלכות פסח כולל ההכנות לחג, ערב פסח שחל בחול או בשבת, הלכות ליל הסדר וברכת מאכלי הפסח על פי מנהגי הספרדים והאשכנזים

ההכנות לחג

הרב יגאל הדאיה והרב ירון אליה

הרב יגאל הדאיה והרב ירון אליה

ההכנות לחג

מוצרי מזון לפסח - בזמן קניית המצרכים לפסח, יש להקפיד לבדוק על כל מוצר שיש לו סימון כשרות לפסח. הסימון יהיה מודפס על האריזה, ולא במדבקה חיצונית1.
משחת שיניים – נכון להקפיד שמשחת השנייםתהיה כשרה לפסח, וכן שפתון שטעמו טוב. ויש מקלים בזה2.
סבון, שמפו ותמרוקים – מהדין אינם צריכים הכשר ויש מחמירים3.
מוצרי ניקיון - אינם צריכים כשרות גם אם מיועדים לניקוי התנור והכיריים, כיון שטעמם פגום. יש המקפידים בנוזל לשטיפת כלים שיהיה כשר לפסח ואינו חיוב.
כלים חד פעמיים - מעיקר הדין אינם צריכים כשרות לפסח. ומן הראוי להקפיד בכלי נייר וקרטון כדוגמת כוסות או נייר אפיה לקנות עם כשרות לפסח, משום שפעמים שמצפים אותם בעמילן חיטה או תירס.
ירקות העלים - כגון החסה למרור והסלרי לכרפס, יש להקפיד שיהיו מגידולים ללא חרקים. וכן לפעול פי הוראות השטיפה המופיעות על השקית4.
מצות שמורות - עבור מצוות אכילת כזית מצה בליל הסדר, יש לרכוש לכתחילה מצה השמורה משעת קצירה.
תרופות - לכתחילה יש ליטול תרופות המופיעות ברשימת התרופות הכשרות באתרי קופות החולים. ובמקום צורך תרופה שטעמה פגום מותרת לאדם חולה. ואם טעמה טוב או שהיא מיועדת לאדם בריא צריכה כשרות.
מזון תינוקות - לכתחילה משתמשים רק במוצרים הכשרים לפסח. במקרים מיוחדים שחייבים להשתמש במוצר מזון לתינוק, ללא כשרות לפסח, יש להתייעץ עם רב5.
מזון לבעלי חיים - יש להאכילם מזון שאינו מכיל חמץ, (בדר"כ מצוי בחנויות המתאימות) וניתן להאכילם בקטניות. במידה ואין מזון מתאים ללא חמץ יש להיוועץ עם רב6.
חמץ שנותר - מן הראוי להמעיט בכמויות החמץ שקונים לבית קודם הפסח. אם נשאר בבית, מעט חמץ ואפילו אריזות סגורות, אין איסור הפסד אוכלין לשורפו כיון שזהו מצוותו. ויש מקלים גם כשזורקים מדין חומרא (שבט הלוי ט קכ, ס) והנכון הוא למוסרו לגמ"ח.
מוצרים שאינם חמץ – אך ללא הכשר לפסח, חלקם מותרים בהצנעה וחלקםבמכירה ראה טבלה בגב שער החוברת.
דברי נוי שיש בהם חמץ אינם צריכים ביעור אם נפסלו לאכילת כלב קודם הפסח או שעברו צביעה וציפוי באופן שגם יחדם לנוי (שו"ע תמ"ב ט).
מכירת חמץ - כל הנזקק למכירת חמץ יזדרז לבצע זאת מבעוד מועד ולא יחכה לרגע האחרון. לאחר שהגיע זמן איסור החזקת חמץ, חמץ שלא נמכר לגוי נאסר בהנאה7.
רכישת גביעים – ראוי לרכוש גביעים לליל הסדר בנפח של 100 סמ"ק לפחות כיון שמצוי שמעט נשפך מהכוס וכך יבטיח שיהיה שיעור ביין בעת השתיה.

  1. יש מוצרים מסומים שכשרים לפסח כל השנה, וניתן לסמוך על כך בדיעבד. ניתן לראות את הרשימה באתר כושרות.

  2. נחלקו הדעות בחיוב כשרות במשחת שיניים: לדעת הרב אביגדור נבנצאל (תשובות אביגדור הלוי או"ח עמ' שמ) והגר"מ אליהו (קול צופיך, מצורע ה'תש"ס) ישנה חובה להשתמש במשחת שיניים בעלת הכשר בלבד,

    לדעת הגר"ע יוסף (מעין אומר ב, כה) רצוי מאוד להשתמש במשחת שינים בעלת הכשר, אך אין זו חובה גמורה. וכך גם סבר הרב אפרים גרינבלט (שו"ת רבבות אפרים א, יד), והרב אשר וייס (מנחת אשר ח"ג, סט).

    אמנם לדעת הגרצ"פ פרנק (הר צבי יו"ד צה) אין כל צורך בהכשר על משחת השיניים. כדבריו כתבו הגר"מ פיינשטין (הובא בשמו ברבבות אפרים ח"ב, י), הרב בן ציון אבא שאול (אור לציון ח"ג ח), הגר"ד ליאור (דבר חברון או"ח עמ' 250), והרב ניסים קרליץ (חוט שני פסח, תמח, ג). (ריכוז השיטות מהרב יצחק דביר)

  3. שלא נחמיר גם שסיכה כשתיה וגם שיש אחשיביה במקום שנפסל מאכילת כלב (אור לציון ג, ח, ו).

  4. יש לדעת שבבדיקות מעבדה נמצא שלא כל ירק המצויין עליו 'בגידול ללא חרקים' הוא אכן נקי, ולכן נכון לרכוש דווקא מחברות שנמצאו נקיות בבדיקות. רשימה זו נתן למצוא ברשת, לדוגמא באתר 'כושרות'.

  5. ראה משנ"ב סי' תנ ס"ק יח.

  6. וראה שו"ע תמח, ז ובמשנ"ב ס"ק לג. ואם האוכל לא ראוי למאכל אדם ראה באול"צ (ג-ח, ה) צדדים לקהל.

  7. ואם יש הפסד מרובה, ראה משנ"ב תמח ס"ק כה, לענין מי שביטל או הפקיר. וראה שו"ת ישכי"ע ח"ז או"ח סימן לג. לענין נוסח מכירה הכולל גם את אלו שרצו למכור ולא הספיקו או שכחו.

עמוד הבא